BLOG 

CE ESTE FAIR WEAR SI DE CE AR TREBUI SA ALEGI MODA SUSTENABILA ?

 Industria textilă a căpătat în ultimii ani un mare avânt, fiind promovată intens și cu ajutorul canalelor media. Totuși, dincolo de strălucirea podiumurilor de prezentare, a ședințelor foto sclipitoare, a prezentărilor de modăși a magazinelor pline de oferte la articole vestimentare, existăși un adevăr trist, mai puțin vizibil, care ar trebui să ne pună pe gânduri și să ne determine să  ........................................... CITESTE MAI MULT

10 SFATURI PENTRU O VIATA SUSTENABILA

Ultimele luni ne-au pus mai mult decât oricând în fața situației de a conștientiza că avem nevoie să ne protejăm cât mai bine. O dată cu această situație, mulți dintre noi am înțeles că nu doar protecția noastră este importantă, ci și protejarea spațiului și a mediului în care trăim.

Adesea facem alegeri care, credem noi, ne ușurează stilul de viață sau care ne aduc un plus de economie, însă pierdem din vedere tocmai sustenabilitatea și grija față de locul care are cel mai mult nevoie de a fi protejat- planeta noastră. Din acest motiv am adunat 10 dintre cele mai comune .................. CITESTE MAI MULT

CARE ESTE DIFERENTA DINTRE BUMBACUL ORGANIC SI BUMBACUL CONVENTIONAL ?  

Alegerea bumbacului organic pentru articolele vestimentare face parte dintr-un concept amplu, modern si deosebit de eficient, denumit moda sustenabila, care are in vedere de fapt utilizarea materialelor naturale, cu efect benefic atat asupra sanatatii umane, cat si asupra mediului. Astfel, articolele vestimentare din bumbac organic, pe langa faptul ca sunt produse eco-friendly, aduc si alte avantaje notabile pentru utilizatori despre care discutam astazi in acest material.

Diferentele dintre bumbacul obisnuit, conventional, si bumbacul organic au in vedere ................... CITESTE MAI MULT

STYLUX  MODA SUSTENABILA

Stylux vine in intampinare cu o colectie intreaga de haine sustenabile, obtinute in mod etic si care nu lasa o amprenta negativa asupra planetei.

Produsele pe care le oferim sunt confectionate la standarde inalte, sunt produse premium, in mare parte confectionate din bumbac organic certificat iar acolo unde este necesar, folosim materii prime reciclate.

Bumbacul organic folosit in colectiile noastre este garantat prin certificarea GOTS(Standardul Global de Textile Ecologice) , acesta este cultivat printr-o metoda de productie care reface si sustine fertilitatea solului, reducand folosirea pesticidelor, fertilizatorilor toxici si a semintelor de bumbac modificate genetic GMO (Genetically Modified Organisms).

Asadar, in comparatie cu bumbacul conventional, bumbacul organic este mult mai .............. CITESTE MAI MULT

 • CE ESTE FAIR WEAR SI DE CE AR TREBUI SA ALEGI BRANDURILE SUSTENABILE

   Ce este Fair Wear și de ce ar trebui să alegi moda sustenabilă?

  Industria textilă a căpătat în ultimii ani un mare avânt, fiind promovată intens și cu ajutorul canalelor media. Totuși, dincolo de strălucirea podiumurilor de prezentare, a ședințelor foto sclipitoare, a prezentărilor de modă și a magazinelor pline de oferte la articole vestimentare, există și un adevăr trist, mai puțin vizibil, care ar trebui să ne pună pe gânduri și să ne determine să alegem diferit articolele vestimentare pe care le purtăm.

  Cum te-ai simți dacă ai ști că rochia preferată a fost muncită de un copil?

  În fiecare zi, în unele zone ale lumii precum Turcia sau Pakistan (și nu numai), pentru hainele pe care le vedem expuse în marile magazine prețul plătit este mai mare decât ne-am aștepta. Deși pare incredibil, în secolul 21 există adevărate unități de producție pentru textile care oferă condiții inumane de muncă, foarte aproape de limita exploatării umane, iar salariile plătite muncitorilor sunt de nimic.

  În tot acest proces al fabricării hainelor perfecte, femeile și copiii sunt o categorie deosebit de afectată, în special din cauza faptului că nevoile zilnice îi împing să accepte condiții grele de muncă și bani foarte puțini, în ciuda faptului că Organizația Internațională a Muncii prevede clar că acesta este un abuz, în consecință este ilegal.

  De aici a luat naștere conceptul sau mișcarea Fair Wear, cunoscută și sub numele de Fair Fashion, cu referire la condițiile în care sunt realizate hainele moderne, pentru profit și cum este remunerat acest efort. Fair Wear atrage atenția asupra nevoii de schimbare și cum la nivel antreprenorial este greu de crezut că pentru acele țări defavorizate și pentru acei copii se va schimba ceva, schimbarea este de fapt o opțiune pentru fiecare dintre noi.

  Cum te poți alătura ideii Fair Wear?

  Ar trebui să știi că cea mai simplă metodă de a protesta” împotriva folosirii copiilor pentru realizarea hainelor și împotriva exploatării forței de muncă este să alegi să cumperi hainele sustenabile (cum ar fi cele din bumbac ecologic), care să te ajute să protejezi în același timp și mediul înconjurător. Hainele sustenabile sunt rezistente, sigure, pentru că plantele nu sunt tratate cu substanțe chimice, iar acest lucru va constitui un mod de a nu mai influența creșterea consumului pe segmentul de haine.

  Consumerismul este de fapt principala problemă care duce la exploatarea minorilor pe plantații de bumbac sau în unități de prelucrare a mătăsii. Dacă nu ar fi o creștere atât de mare pentru textile și pentru haine pe care din păcate nu le utilizăm la justa valoare, atunci fenomenul exploatării nu ar mai căpăta acest dimensiuni, iar copiii ar putea face acele lucruri de care trebuie să se bucure un copil: să râdă, să se joace și nu să se preocupe de recoltarea bumbacului în condiții cu temperaturi foarte ridicate și pericole la orice pas.

  De asemenea, poți susține fenomenul de Fair Wear prin a-ți achiziționa doar articolele vestimentare de care ai cu adevărat nevoie. Calitate, nu cantitate, aceasta ar trebui să fie de fapt deviza cumpărăturilor pe care le faci, iar dacă îți vine greu să îți faci o organizare de acest tip, poate te gândești și la copiii ale căror mâini micuțe au ajutat la crearea hainei mult dorite pe care o uiți după câteva purtări în dulap.

  Organizația Fair Wear crează parteneriate pentru o lume mai bună

  Fair Wear ca organizație a început treptat să stabilească parteneriate cu diferite magazine de articole vestimentare care au răspuns pozitiv chemării de a protesta împotriva acestor abuzuri în ceea ce privește forța de muncă.

  Unele dintre magazine sunt chiar suficient de mari încât pot să influențeze consumatorii, astfel încât aceștia să aleagă calitatea și nu prețul cel mai mic, cel care de altfel uneori denotă și prețul plătit celor care depun efectiv munca pentru realizarea acelor piese vestimentare.

  Astfel, sunt susținute drepturi fundamentale ale copiilor și ale femeilor, dar și ale bărbaților deopotrivă precum:

  - dreptul la educație și libertate în cazul copiilor, dreptul de a nu fi exploatați prin muncă

  - asigurarea unor condiții igienice de muncă pentru angajați, dreptul la siguranță

  - asigurarea unor pauze de muncă pentru a păstra starea de sănătate a angajaților și oferirea unor condiții bune pentru activitatea desfășurată

  - dreptul de a alege, de a solicita plata cuvenită pentru munca prestată, dar și dreptul de a beneficia de o remunerație pe măsura dificultății muncii prestate.

  Nimeni nu ar trebui să ducă o viață atât de chinuită și să muncească de la vârste fragede doar pentru a alimenta snobismul mondial la nivel de creații vestimentare și consum. Pentru a face lumea un loc mai bun nu este neaparat nevoie de funcții sau de influență, ci uneori este nevoie de decizii mici, cum ar fi cea să alegi hainele potrivite, curate și prelucrate în unități și magazine care respectă drepturile omului, ale femeilor și ale copiilor în special.

  STYLUX dedică acest material copiilor exploatați (sunt peste 100 de milioane de copii exploatați în toată lumea), iar pe voi vă așteptăm să vă alăturați unui stil de viață și unui stil vestimentar sustenabil, pentru că în definitiv este în puterea noastră să dăm un exemplu pozitiv generațiilor viitoare.

 • 10 SFATURI PENTRU O VIATA SUSTENABILA

  10 sfaturi pentru o lume mai bună prin sustenabilitate

   Stylux sfaturi pentru o lume mai buna

  Ultimele luni ne-au pus mai mult decât oricând în fața situației de a conștientiza că avem nevoie să ne protejăm cât mai bine. O dată cu această situație, mulți dintre noi am înțeles că nu doar protecția noastră este importantă, ci și protejarea spațiului și a mediului în care trăim.

  Adesea facem alegeri care, credem noi, ne ușurează stilul de viață sau care ne aduc un plus de economie, însă pierdem din vedere tocmai sustenabilitatea și grija față de locul care are cel mai mult nevoie de a fi protejat- planeta noastră. Din acest motiv am adunat 10 dintre cele mai comune acțiuni ale noastre și implicit 10 trucuri prin care alegerile pe care le facem pot deveni sustenabile și prietenoase cu mediul înconjurător.

  1. Alege o cana filtrantă în detrimentul bidoanelor de plastic

  Cu siguranță te-ai gândit măcar o dată la faptul că o sticlă de plastic este soluția cea mai la îndemână pentru consum, fără a te gândi însă și la parcursul acesteia ulterior, în natură. De la producere și până la ”degradare”, o sticlă de plastic ajunge să polueze foarte mult mediu înconjurător. Producția de plastic a crescut enorm în ultimii ani, afectând deopotrivă solul dar și mediile acvatice, peste care creează o barieră ce împiedică lumina și oxigenul să ajungă în apă. Soluția este aceea de a achiziționa o cană filtrantă, care îți va oferi economii financiare, mobilitate și siguranță în exploatare. Nu va mai trebui să cumperi o multitudine de bidoane de apă, pe care să nu știi ulterior unde să le arunci.

  2. Paie de hârtie versus paie din plastic

  Extrapolând, acest lucru merge și mai departe în direcția pahare de hârtie versus pahare de plastic. Ca și în cazul anterior, vei vedea că hârtia este biodegradabilă și reciclabilă, deci inofensivă pentru mediu, în vreme ce plasticul are nevoie de sute de ani pentru degradare. Alege așadar produsele din hârtie!

  3. Alege sticle reutilizabile sau termosuri

  Sticlele reutilizabile te ajută să economisești și să protejezi mediu înconjurător, deoarece nu vei mai fi nevoit să cumperi mereu sticle de mici dimensiuni pentru consum, pe care să le arunci neorganizat. Termosul este și el o variantă utilă pentru lichide, mai ales că el are proprietatea de a menține temperatura dorită, indiferent dacă vorbim despre cald sau rece. Nu uitați faptul că termosurile erau folosite la scară largă acum circa 40 de ani, până să pătrundă plasticul puternic pe piață, iar mediul înconjurător cu siguranță arăta altfel în acea perioadă.

  4. Alege hainelor sustenabile, din materiale naturale

  Așa cum discutam într-un material anterior, hainele sustenabile ajută foarte mult atât la protejarea mediului înconjurător, cât și în ceea ce privește protejarea sănătății umane. Sa nu uitam ca industria fashion este a doua cea mai poluanta industrie din lume, dupa cea de ulei. Prin reducerea totală a cantității de pesticide și chimicale folosite pentru tratarea plantelor, se obțin țesături naturale, potrivite pentru orice utilizator, inclusiv pentru persoanele cu diferite alergii. În același timp mediul înconjurător este protejat, deoarece solul nu mai este infestat de substanțe chimice (uneori chiar și apa poate fi afectată).

  Stylux moda sustenabila

  5. Alege detergenți și produse de igienă cât mai naturale

  Cu siguranță folosirea unor produse pe bază de compuși chimici (sulfați, alcool- parfum) nu va aduce niciun beneficiu la nivelul pielii, poate doar inversul. În același timp însă nici recipientele detergenților sau produselor de îngrijire nu aduc beneficii mediului, deoarece sunt realizate tot din plastic. Soluția? Cutiile de depozitare de carton, pentru detergenți și recipientele din sticlă pentru produsele de îngrijire te scutesc și de bani aruncați, dar și de grija plasticului.

  6. Alege saci menajeri și pungi din material biodegradabil

  Cel mai adesea într-o gospodărie sunt folosiți sacii menajeri. Aceștia se consumă cu o mare rapiditate, în intervale relativ scurte, iar adesea este trecută cu vederea depozitarea selectivă a deșeurilor. Un prim pas pe care îl poți face este să alegi pungi biodegradabile și saci de același tip, care să nu mai pună probleme mediului înconjurător la nivel de poluare.

  7. Alege mersul la piață în locul supermarketurilor

  Supermarketurile sunt adesea o sursă de poluare prin încercarea acestora de a cuceri clienții cu ajutorul liniilor proprii de producție. Din nefericire însă, aceste linii nu respectă suficient de mult cerințele de protecție a mediului, iar uneori în proces apar în discuție pesticidele sau îngrășămintele, menite să crească profitabilitatea. Alege așadar să cumperi din piețe, de la producatorii locali, de unde vei avea certitudinea că achiziționezi produse naturale, nestropite și neprelucrate chimic, si cu un gust mult mai bun.

  8. Renunță la pungile de plastic. Complet!

  Pungile de plastic sunt cel mai aprig pericol pentru mediu și pentru viețuitoare. Dacă pleci la cumpărături, în loc să soliciți o pungă de plastic, alege să pui în geantă o sacoșă din material textil.  Aceasta este mult mai durabila, se poate spala si reutiliza de foarte multe ori, astfel incat in timp ce economisesti bani poti ajuta si la ecosistemul planetei. 

  9. Renunță la mașină în detrimentul mersului pe jos sau cu bicicleta

  Ne-am obișnuit foarte mult să utilizăm mașinile pentru deplasări, uneori chiar și scurte, însă pierdem din vedere nivelul de poluare cu care vin acestea, mai ales la nivelul orașelor supra-aglomerate. Poți folosi ca alternativă trotineta sau bicicleta sau, dacă vorbim despre drumuri scurte, poți merge pe jos. Cu siguranță te vei simți mai sănătos și poate și mai mândru de faptul că ai dat o mână de ajutor planetei.

  Planteaza un copac

  10. Plantează un copac!

  Aceste este probabil cel mai de preț îndemn pe care ar trebui să îl urmăm cu toții. Este important să ne creăm singuri oxigenul de care avem atâta nevoie pentru a supraviețui. Într-o lume poluată și plină de noxe, este nevoie să intervenim individual pentru conservarea mediului. Plantarea unui copac poate însemna un lucru aparent mic, însă în timp, un copac se poate transforma într-o adevărată pădure.

  Uneori avem senzația că pentru a proteja mediul este nevoie de mult. În realitate însă, e nevoie de doar puțin pentru a ajuta, pentru că dacă ne-am face fiecare partea lui, lucrurile ar putea evolua spre bine. Nu e nevoie neapărat să ieșim la proteste, sau să strigăm lumii că e nevoie de ajutor. Uneori e nevoie de lucruri mici, de pași mici dar cu un impact uriaș pentru mediu. Și, cine știe, de la un pas mic și un mic exemplu, treptat vom ajunge la o lume mai bună, mai puțin poluată, poate chiar mai sănătoasă.

   

   

 • CARE ESTE DIFERENTA DINTRE BUMBACUL ORGANIC SI BUMBACUL CONVENTIONAL ?

  Alegerea bumbacului organic pentru articolele vestimentare face parte dintr-un concept amplu, modern si deosebit de eficient, denumit moda sustenabila, care are in vedere de fapt utilizarea materialelor naturale, cu efect benefic atat asupra sanatatii umane, cat si asupra mediului. Astfel, articolele vestimentare din bumbac organic, pe langa faptul ca sunt produse eco-friendly, aduc si alte avantaje notabile pentru utilizatori despre care discutam astazi in acest material.

  Diferentele dintre bumbacul obisnuit, conventional, si bumbacul organic au in vedere de cele mai multe ori etapele de cultivare, ingrijire si recoltare a plantelor, deoarece in aceste situatii se presupune ca produsele folosite pentru a grabi procesele (in cazul bumbacului conventional) nu  sunt in totalitate in concordanta cu cerintele OMS.

  Bumbacul organic este un produs natural, iar pe langa aceasta, nici exigentele de confort si rezistenta nu sunt neglijate, drept pentru care atentia designerilor vestimentari in ultimii ani s-a indreptat asupra acestui material, cu mult mai potrivit pentru cerintele utilizatorilor, mult mai usor de integrat in colectii si, fireste, total inofensiv pentru mediu. In plus, exista colectii vestimentare intregi realizate in serii mici, lucru care contribuie la unicitatea specifica modei, dupa care tanjim cu totii.

   

  Bumbacul organic este un material antialergic și antibacterian

  Una dintre problemele actuale este aparitia a nenumarate tipuri de alergii, unele chiar si la tipul de fibre din care sunt compuse articolele vestimentare. Din acest motiv devine evidenta nevoia de a folosi bumbac organic pentru haine din fibre naturale, netratate chimic, atat pentru adulti, cat mai ales pentru copii si bebelusi. Pielea copiilor este mult mai sensibila si mai predispusa la iritatii si reactii alergice, drept pentru care ar trebui sa alegi piese si articole vestimentare din bumbac organic, total inofensive pentru sanatate, mult mai lejere si care lasa pielea sa respire.

  Pentru cultivarea si ingrijirea bumbacului organic nu se folosesc erbicide si insecticide

  In conformitate cu reglementarile OMS si cu cerintele actuale ale utilizatorilor, pentru cultivarea si ingrijirea plantelor ce vor servi producerii de bumbac organic nu se folosesc insecticide si erbicide, lucru care evidentiaza o diferenta majora intre cele doua tipuri de materiale (bumbac organic versus bumbac conventional). Bumbacul organic este un material curat, cu 0 impact negativ asupra mediului inconjurator.

  Acesta este si unul dintre motivele pentru care bumbacul organic a castigat atat de mult teren, mai ales in contextul actual, cand se pune atat de mult pret pe protejarea sanatatii si pe protejarea planetei, dar si pe oferirea calitatii utilizatorilor, indiferent de domeniul de activitate. 

  Pentru a cultiva bumbac organic sunt respectate pozitionarile geografice de plantare, avand grija la recurenta plantarii tocmai pentru a nu se extrage toti nutrientii din sol, o atentie deosebita acordandu-se capacitatii terenului de a-si imbogati caracteristicile in timp, prin mijloace complet naturale.

  De asemenea, plantele nu sunt grabite, procesul de fertilizare decurgand normal, ca si procesul de crestere lenta, naturala, dar si cel de culegere. In timpul culegerii se folosesc mijloace complet naturale, la fel ca si in cazul prelucrarii, in vederea realizarii articolelor vestimentare din bumbac organic.

   

  Bumbacul organic este mai rezistent și mai durabil în timp decat bumbacul conventional

  Te intristeaza faptul ca bluza preferata s-a deteriorat imediat dupa spalare? Tricoul s-a rupt dupa numai cateva purtari, desi era realizat din bumbac 100%? Te-ai gandit vreodata ca exista o dependenta intre bumbacul pe care il porti si felul in care a fost acesta realizat?

  Faptul ca intervin atat de multe substante chimice in procesul de fabricare a bumbacului traditional nu fac altceva decat sa slabeasca rezistenta plantei si, implicit, rezistenta ulterioara a materialului. Este dovedit faptul ca bumbacul organic este mai rezistent si mai durabil in timp decat bumbacul conventional, deoarece fibrele nu sunt afectate de chimicale si in consecinta ele nu vor reactiona in mod negativ in cazul utilizarii. Practic, uzura fibrelor de bumbac organic este minima, lucru care inseamna o durata mai mare de exploatare a produselor. Bumbacul organic nu se largeste si nu se rupe cu usurinta, este mai putin elastic decat bumbacul conventional si este mai durabil ca rezistenta de rupere a firelor.

  Sustenabilitate- o solutie pentru toate domeniile

  Ideea de sustenabilitate la nivelul modei aduce in prim plan si grija fata de cumparator si utilizator, dar si cea fata de sustinerea unui mediu protejat, pe cat posibil lipsit de substante chimice folosite pentru a fertiliza sau pentru a stimula cresterea plantelor.

  Sustenabilitatea este ideea de baza a urmatorilor ani, atat in moda cat si in ceea ce priveste multe segmente ale vietii noastre si ale activitatilor zilnice pe care le desfasuram. Sustenabilitatea a inceput sa castige teren si in ceea ce priveste folosirea produselor pentru uz curent, precum PET-urile sau sacii menajeri, acestea fiind inlocuite treptat de sticle reutilizabile si saci menajeri biodegradabili.

   

  Este important sa te gandesti la avantajele pe care ti le ofera conceptul de sustenabilitate si sa fii la curent cu noutatile, atat in domeniul fashion, cat si in celelate zone de interes ale vietii tale. Noi te asteptam asadar cu noi informatii despre sustenabilitate, dar si despre moda, intr-un articol viitor. 

 • ALEGE BRANDURILE ORGANICE

  Scriem zilnic povești importante despre produsele noastre și folosim resursele din social media pentru a vă inspira. Suntem așadar un shop eco-frindly și credem în menirea noastră de a schimba perspectivele în ceea ce privește vestimentația. De la concept, am trecut treptat la o realitate palpabilă și sunt mândri că putem onora resursele pe care ni le pune la dispoziție planeta, în acest fel. 

  Bumbacul organic folosit in colectiile noastre este garantat prin certificarea GOTS(Standardul Global de Textile Ecologice) , acesta este cultivat printr-o metoda de productie care reface si sustine fertilitatea solului, reducand folosirea pesticidelor, fertilizatorilor toxici si a semintelor de bumbac modificate genetic GMO (Genetically Modified Organisms)

  Asadar, in comparatie cu bumbacul conventional, bumbacul organic este mult mai bun pentru mediu dar si pentru sanatatea oamenilor, inclusiv pentru cei care il produc, GOTS acorda o atentie deosebita intregului proces de productie si are mare grija sa se asigure si sa se respecte anumite standarde sociale, pe langa cele de mediu.

  In acest moment nu exista multe branduri care sustin moda sustenabila, insa acelea care exista deja in Romania militeaza pentru schimbari in mod constant. Majoritatea fac eforturi uriase sa reduca consumul de apa implicat in producerea produselor dar si eliminarea pesticidelor si elementelor toxice.

  Calitatile bumbacului organic ofera o multitudine de avantaje, de la confortul pe care il asigura (acesta este foarte moale, comparativ cu bumbacul conventional) pana la respirabilitatea pielii. Ba mai mult, lipsa compusilor chimici inseamna ca bumbacul organic este antibacterian si antialergic, fiind foarte potrivit si pentru pielea bebelusilor pentru ca nu provoaca iritatii ale pielii.

  Fiecare dintre noi putem pune o caramida la crearea unui mediu favorabil. Noi am facut primul pas! 

  Pasul urmator iti apartine!