SFATURI PENTRU O VIATA SUSTENABILA

SFATURI PENTRU O VIATA SUSTENABILA

Ultimele luni ne-au pus mai mult decât oricând în fața situației de a conștientiza că avem nevoie să ne protejăm cât mai bine. O dată cu această situație, mulți dintre noi am înțeles că nu doar protecția noastră este importantă, ci și protejarea spațiului și a mediului în care trăim.

Adesea facem alegeri care, credem noi, ne ușurează stilul de viață sau care ne aduc un plus de economie, însă pierdem din vedere tocmai sustenabilitatea și grija față de locul care are cel mai mult nevoie de a fi protejat- planeta noastră. Din acest motiv am adunat 10 dintre cele mai comune acțiuni ale noastre și implicit 10 trucuri prin care alegerile pe care le facem pot deveni sustenabile și prietenoase cu mediul înconjurător.

1. Alege o cana filtrantă în detrimentul bidoanelor de plastic

Cu siguranță te-ai gândit măcar o dată la faptul că o sticlă de plastic este soluția cea mai la îndemână pentru consum, fără a te gândi însă și la parcursul acesteia ulterior, în natură. De la producere și până la ”degradare”, o sticlă de plastic ajunge să polueze foarte mult mediu înconjurător. Producția de plastic a crescut enorm în ultimii ani, afectând deopotrivă solul dar și mediile acvatice, peste care creează o barieră ce împiedică lumina și oxigenul să ajungă în apă. Soluția este aceea de a achiziționa o cană filtrantă, care îți va oferi economii financiare, mobilitate și siguranță în exploatare. Nu va mai trebui să cumperi o multitudine de bidoane de apă, pe care să nu știi ulterior unde să le arunci.

2. Paie de hârtie versus paie din plastic

Extrapolând, acest lucru merge și mai departe în direcția pahare de hârtie versus pahare de plastic. Ca și în cazul anterior, vei vedea că hârtia este biodegradabilă și reciclabilă, deci inofensivă pentru mediu, în vreme ce plasticul are nevoie de sute de ani pentru degradare. Alege așadar produsele din hârtie!

3. Alege sticle reutilizabile sau termosuri

Sticlele reutilizabile te ajută să economisești și să protejezi mediu înconjurător, deoarece nu vei mai fi nevoit să cumperi mereu sticle de mici dimensiuni pentru consum, pe care să le arunci neorganizat. Termosul este și el o variantă utilă pentru lichide, mai ales că el are proprietatea de a menține temperatura dorită, indiferent dacă vorbim despre cald sau rece. Nu uitați faptul că termosurile erau folosite la scară largă acum circa 40 de ani, până să pătrundă plasticul puternic pe piață, iar mediul înconjurător cu siguranță arăta altfel în acea perioadă.

4. Alege hainelor sustenabile, din materiale naturale

Așa cum discutam într-un material anterior, hainele sustenabile ajută foarte mult atât la protejarea mediului înconjurător, cât și în ceea ce privește protejarea sănătății umane. Sa nu uitam ca industria fashion este a doua cea mai poluanta industrie din lume, dupa cea de ulei. Prin reducerea totală a cantității de pesticide și chimicale folosite pentru tratarea plantelor, se obțin țesături naturale, potrivite pentru orice utilizator, inclusiv pentru persoanele cu diferite alergii. În același timp mediul înconjurător este protejat, deoarece solul nu mai este infestat de substanțe chimice (uneori chiar și apa poate fi afectată).

Aici găsești haine din bumbac bio pentru FEMEI , BARBATI și COPII

5. Alege detergenți și produse de igienă cât mai naturale

Cu siguranță folosirea unor produse pe bază de compuși chimici (sulfați, alcool- parfum) nu va aduce niciun beneficiu la nivelul pielii, poate doar inversul. În același timp însă nici recipientele detergenților sau produselor de îngrijire nu aduc beneficii mediului, deoarece sunt realizate tot din plastic. Soluția? Cutiile de depozitare de carton, pentru detergenți și recipientele din sticlă pentru produsele de îngrijire te scutesc și de bani aruncați, dar și de grija plasticului.

6. Alege saci menajeri și pungi din material biodegradabil

Cel mai adesea într-o gospodărie sunt folosiți sacii menajeri. Aceștia se consumă cu o mare rapiditate, în intervale relativ scurte, iar adesea este trecută cu vederea depozitarea selectivă a deșeurilor. Un prim pas pe care îl poți face este să alegi pungi biodegradabile și saci de același tip, care să nu mai pună probleme mediului înconjurător la nivel de poluare.

7. Alege mersul la piață în locul supermarketurilor

Supermarketurile sunt adesea o sursă de poluare prin încercarea acestora de a cuceri clienții cu ajutorul liniilor proprii de producție. Din nefericire însă, aceste linii nu respectă suficient de mult cerințele de protecție a mediului, iar uneori în proces apar în discuție pesticidele sau îngrășămintele, menite să crească profitabilitatea. Alege așadar să cumperi din piețe, de la producatorii locali, de unde vei avea certitudinea că achiziționezi produse naturale, nestropite și neprelucrate chimic, si cu un gust mult mai bun.

8. Renunță la pungile de plastic. Complet!

Pungile de plastic sunt cel mai aprig pericol pentru mediu și pentru viețuitoare. Dacă pleci la cumpărături, în loc să soliciți o pungă de plastic, alege să pui în geantă o sacoșă din material textil Aceasta este mult mai durabila, se poate spala si reutiliza de foarte multe ori, astfel incat in timp ce economisesti bani poti ajuta si la ecosistemul planetei. 

9. Renunță la mașină în detrimentul mersului pe jos sau cu bicicleta

Ne-am obișnuit foarte mult să utilizăm mașinile pentru deplasări, uneori chiar și scurte, însă pierdem din vedere nivelul de poluare cu care vin acestea, mai ales la nivelul orașelor supra-aglomerate. Poți folosi ca alternativă trotineta sau bicicleta sau, dacă vorbim despre drumuri scurte, poți merge pe jos. Cu siguranță te vei simți mai sănătos și poate și mai mândru de faptul că ai dat o mână de ajutor planetei.

stylux-sustenabil.jpg

10. Plantează un copac!

Aceste este probabil cel mai de preț îndemn pe care ar trebui să îl urmăm cu toții. Este important să ne creăm singuri oxigenul de care avem atâta nevoie pentru a supraviețui. Într-o lume poluată și plină de noxe, este nevoie să intervenim individual pentru conservarea mediului. Plantarea unui copac poate însemna un lucru aparent mic, însă în timp, un copac se poate transforma într-o adevărată pădure.

Oferă un copac înapoi pământului, fie că alegi să îl plantezi tu, fie că îl oferi cuiva dragKIT SEMINTE

Uneori avem senzația că pentru a proteja mediul este nevoie de mult. În realitate însă, e nevoie de doar puțin pentru a ajuta, pentru că dacă ne-am face fiecare partea lui, lucrurile ar putea evolua spre bine. Nu e nevoie neapărat să ieșim la proteste, sau să strigăm lumii că e nevoie de ajutor. Uneori e nevoie de lucruri mici, de pași mici dar cu un impact uriaș pentru mediu. Și, cine știe, de la un pas mic și un mic exemplu, treptat vom ajunge la o lume mai bună, mai puțin poluată, poate chiar mai sănătoasă.

 

Nu uita să dai un share și să impartasesti cu prietenii tăi acest articol! 

Împreună reușim să construim o lume mai bună