CE ESTE FAIR WEAR
Ce este Fair Wear și de ce ar trebui să alegi moda sustenabilă?
Industria textilă a căpătat în ultimii ani un mare avânt, fiind promovată intens și cu ajutorul canalelor media. Totuși, dincolo de strălucirea podiumurilor de prezentare, a ședințelor foto sclipitoare, a prezentărilor de modă și a magazinelor pline de oferte la articole vestimentare, există și un adevăr trist, mai puțin vizibil, care ar trebui să ne pună pe gânduri și să ne determine să alegem diferit articolele vestimentare pe care le purtăm.
Aici găsești articole vestimentare create cu respect față de oameni si natură ARTICOLE FEMEI, ARTICOLE BARBATI și ARTICOLE COPII
Cum te-ai simți dacă ai ști că rochia preferată a fost ”muncită” de un copil?
În fiecare zi, în unele zone ale lumii precum Turcia sau Pakistan (și nu numai), pentru hainele pe care le vedem expuse în marile magazine prețul plătit este mai mare decât ne-am aștepta. Deși pare incredibil, în secolul 21 există adevărate unități de producție pentru textile care oferă condiții inumane de muncă, foarte aproape de limita exploatării umane, iar salariile plătite muncitorilor sunt de nimic.
În tot acest proces al fabricării hainelor perfecte, femeile și copiii sunt o categorie deosebit de afectată, în special din cauza faptului că nevoile zilnice îi împing să accepte condiții grele de muncă și bani foarte puțini, în ciuda faptului că Organizația Internațională a Muncii prevede clar că acesta este un abuz, în consecință este ilegal.
De aici a luat naștere conceptul sau mișcarea Fair Wear, cunoscută și sub numele de Fair Fashion, cu referire la condițiile în care sunt realizate hainele moderne, pentru profit și cum este remunerat acest efort. Fair Wear atrage atenția asupra nevoii de schimbare și cum la nivel antreprenorial este greu de crezut că pentru acele țări defavorizate și pentru acei copii se va schimba ceva, schimbarea este de fapt o opțiune pentru fiecare dintre noi.
Cum te poți alătura ideii Fair Wear?
Ar trebui să știi că cea mai simplă metodă de a ”protesta” împotriva folosirii copiilor pentru realizarea hainelor și împotriva exploatării forței de muncă este să alegi să cumperi hainele sustenabile (cum ar fi cele din bumbac ecologic), care să te ajute să protejezi în același timp și mediul înconjurător. Hainele sustenabile sunt rezistente, sigure, pentru că plantele nu sunt tratate cu substanțe chimice, iar acest lucru va constitui un mod de a nu mai influența creșterea consumului pe segmentul de haine.
Consumerismul este de fapt principala problemă care duce la exploatarea minorilor pe plantații de bumbac sau în unități de prelucrare a mătăsii. Dacă nu ar fi o creștere atât de mare pentru textile și pentru haine pe care din păcate nu le utilizăm la justa valoare, atunci fenomenul exploatării nu ar mai căpăta acest dimensiuni, iar copiii ar putea face acele lucruri de care trebuie să se bucure un copil: să râdă, să se joace și nu să se preocupe de recoltarea bumbacului în condiții cu temperaturi foarte ridicate și pericole la orice pas.
De asemenea, poți susține fenomenul de Fair Wear prin a-ți achiziționa doar articolele vestimentare de care ai cu adevărat nevoie. Calitate, nu cantitate, aceasta ar trebui să fie de fapt deviza cumpărăturilor pe care le faci, iar dacă îți vine greu să îți faci o organizare de acest tip, poate te gândești și la copiii ale căror mâini micuțe au ajutat la crearea hainei mult dorite pe care o uiți după câteva purtări în dulap.
Organizația Fair Wear crează parteneriate pentru o lume mai bună
Fair Wear ca organizație a început treptat să stabilească parteneriate cu diferite magazine de articole vestimentare care au răspuns pozitiv chemării de a protesta împotriva acestor abuzuri în ceea ce privește forța de muncă.
Unele dintre magazine sunt chiar suficient de mari încât pot să influențeze consumatorii, astfel încât aceștia să aleagă calitatea și nu prețul cel mai mic, cel care de altfel uneori denotă și prețul plătit celor care depun efectiv munca pentru realizarea acelor piese vestimentare.
Astfel, sunt susținute drepturi fundamentale ale copiilor și ale femeilor, dar și ale bărbaților deopotrivă precum:
- dreptul la educație și libertate în cazul copiilor, dreptul de a nu fi exploatați prin muncă
- asigurarea unor condiții igienice de muncă pentru angajați, dreptul la siguranță
- asigurarea unor pauze de muncă pentru a păstra starea de sănătate a angajaților și oferirea unor condiții bune pentru activitatea desfășurată
- dreptul de a alege, de a solicita plata cuvenită pentru munca prestată, dar și dreptul de a beneficia de o remunerație pe măsura dificultății muncii prestate.
Nimeni nu ar trebui să ducă o viață atât de chinuită și să muncească de la vârste fragede doar pentru a alimenta snobismul mondial la nivel de creații vestimentare și consum. Pentru a face lumea un loc mai bun nu este neaparat nevoie de funcții sau de influență, ci uneori este nevoie de decizii mici, cum ar fi cea să alegi hainele potrivite, curate și prelucrate în unități și magazine care respectă drepturile omului, ale femeilor și ale copiilor în special.
STYLUX dedică acest material copiilor exploatați (sunt peste 100 de milioane de copii exploatați în toată lumea), iar pe voi vă așteptăm să vă alăturați unui stil de viață și unui stil vestimentar sustenabil, pentru că în definitiv este în puterea noastră să dăm un exemplu pozitiv generațiilor viitoare.
Nu uita să dai un share și să impartasesti cu prietenii tăi acest articol!
Împreună reușim să construim o lume mai bună